Fiscalitate la videochat si Onlyfans pentru 2023-2024
Fiscalitate videochat si OnlyFans
Anul 2023 a fost marcat de numeroase controale si reglementari fiscale.
Anul 2024 aduce noi modificari fiscale.
Toate modele si studiourile trebuie sa-si declare integral veniturile. Orice incercare de a ascunde sursa veniturilor, prin transferuri in conturi din alte tari sau incasare pe contul altor persoane este considerata drept infractiune de evaziune fiscala.
Legea nr. 241/2005, Codul fiscal si Codul de procedura fiscala guverneaza relatia dintre organele de control ale statului si contribuabilii persoane fizice sau juridice.
Orice venit pe persona fizica sau juridica se impoziteaza conform prevederilor codului fiscal, facand exceptie donatiile sub forma de bani sau alte elemente patrimoniale.
Persoanele care fac activitatea de videochat sau sunt creatori de content se supun reglementatarilor urmatoare :
2023 persone juridice pana la pragul de 1.000.000 Euro pe an
- Impozit pe venit 1% sau 3% (daca firma are cel putin un angajat, 1%, daca nu, 3%) Impozitul pe venit reprezinta impozitul datorat pe toate incasarile, se plateste la trimestru.
- Impozit pe dividende 8% (pentru banii care sunt scosi din firma de actionari fara sa fie deductibile- adica fara sa aduca bonuri si facturi la contabilite) Se pot scoate dividende doar din sumele prezentate ca PROFIT, cine scoate mai mult decat profitul din firma se supune infractiunii de devalizare a societatii.
- TVA 19% (se aplica la tot venitul) pentru activitatea de videochat sau Onlyfans pentru persoanele fizice sau juridice care au depasit pragul de 300.000 lei intr-un an.
2024 persone juridice pana la pragul de 500.000 Euro pe an
- Impozit pe venit 1% (cu obligatia de a avea minim un angajat cu 8 ore pentru a-si pastra statutul de firma platitoare de impozit pe venit)
- Impozit pe venit 3 % (cu obligatia de a avea minim un angajat csi cu cifra de afaceri mai mare de 60.000 Euro pe an)
- Impozit pe dividende 8% (majorare de la 5% in 2022)
- TVA 19% pentru toate veniturile dupa depasirea pragului de 300.000 lei.
- Impozit pe profit 16% ( se aplica firmelor care nu au nici un angajat, firmelor cu cifra de afacere de cel putin 500.000 euro pe an si firmelor care au coduri caen si genereaza venituri din activitati de consultanta si management intr-o proportie mai mare de 20% din totalitatea veniturilor).
In cazul impozitului pe profit, ANAF verifica cu mare atentie daca sumele cheltuite din firma sunt eligibile pentru decontare, altfel le taie si te pune sa platesti impozit 16% pe suma neeligibila. Daca afirma cumpara un scaun care costa 1000 lei si ANAF are pe lista ca un scaun tre sa coste 500 lei, iti taie diferenta de 500 lei.
Daca tot ati citit acest articol, va recomandam sa faceti contabilite cu noi, deoarece suntem singura firma din tara specializata integral pe industria adult si stim cel mai bine cum sa va protejam interesele si valorile.
www.excela.ro Tel/Whatsapp: 0799 99 46 40