In ceea ce priveste activitatea de videochat, diferentele sunt importante si hotaratoare.
Impozitele platite de societatea comerciala au trecut in sarcina angajatului, firma platind doar un impozit de 2,25% referitor la asigurarea muncii (concedii, accidente de munca, etc). Acum angajatul plateste 41,50 % impozit la stat. Evident ca tot firma ii retine si vireaza acest impozit in contul trezorieriei.
Trebuie explicat acum modelelor ca din venitul lor de 10.000 de lei/ luna, trebuie sa dea la stat 4150 lei. Asta cu siguranta va fi o lovitura de gratie in directia legalitatii, majoritatea studiourilor care lucrau pe contracte de munca vor cauta solutii in afara fiscalizarii acestor venituri.
S-a scazut impozitul pe venit de la 16% la 10% dar nu s-a eliminat marja de 60%, ceea ce face ca totalul impozitului sa fie acum de 10% din 60% realizari astfel, pentru un venit de 10.000 lei brut impozitul este de 600 lei , ceea ce e un real avantaj pentru acesta forma de incadrare.In cazul in care modelul depaseste 22.800 lei pe an, are obligatia de plata a impozitului de 665 lei / luna, reprezentand 475 lei asigurari sociale si 190 lei sanatate.
Statul in 2019 favorizeaza societatile comerciale, prin impozitare unica de 1% pe cifra de afaceri (totalitatea veniturilor) pana la suma de 1.000.000 de Euro / an , cand se va trece la impozitul pe profit. Tva-ul se activeaza la 300.000 lei/ an cifra de afaceri. Pentru impozit de 1 % este necesar ca firma sa auba minim un angajat cu program full time (8 ore), altfel impozitul este de 3%.
Suplimentar, impozitul pe dividende este de 5% din profit, si se aplica si o cota de 10% sanatate aplicata la nivelul salariului minim pe economie de 1900 lei, indiferent daca persoana care ia dividende este angajata in firma sau nu.
Sa facem un calcul de dividende:
Presupunem ca la finalul unui an, un model genereaza un profit de 10.000 de lei. Doreste sa isi scoata acest profit sub forma de dividende:
Impozitul pe care il va plati pe dividende va fi: 5% X 10.000 lei + 10% X 1900 lei = 500+190 = 690 lei, adica 6,9 %.
In ideea angajarii modelelor pe contract de munca, modelele cu siguranta nu vor fi de acord sa plateasca aproape jumatate din venituri ca impozit. Studioul poate veni aici cu procentaje mai bune pentru a imparti cheltuiala cu modelul. AMP recomanda drepturile de autoruri in 2019.
Astfel, un model genereaza venituri de 20.000 lei / luna. Daca baza procentuala este de 50 %, inseamna ca modelul primeste 10.000 lei / luna brut si studioul pastreaza 10.000 de lei incasari dupa ce are loc plata modelului.
Modelul trebuie sa platesca( sa se retina) 41,5% din 10.000 lei, adica 4150 lei, plecand acasa cu 5850 lei. Evideont va fi nemultumita si va cauta sa lucreze ilegal, fara contract de munca. In acesta varianta studioul va avea de plati un impozit pe salariu de 225 lei, reprezentand asigurarea de munca de 2,25,% si va ramane cu 9975 lei.
Daca studioul va mari baza procentuala pentru modele de la 50% la 60 %, atunci calculele ar fi:
In aceasta configuratie, marind procentajul de baza la 60%, studioul ajuta modelul, platindu-i 23% din taxe, adica putin mai mult de jumatate din taxe.
Daca se opteaza pentru drepturile de autor, modelul plateste impozit 6% din sumele generate.
Varianta drepturilor de autor implica un risc moderat de reclasificare din directia ANAF si recalcularea tuturor taxelor ca angajat. Un alt dezavantaj este ca desi aceasta varianta presupune plata tuturor impozitelor sociale si de sanatate, unele banci nu iau in considerare sau subclasifica aceste venituri la acordarea de credite . Avantajul principal este ca modelul se poate folosi de sumele primite, fara a da explicatii sau a aduce acte(facturi, bonuri).
Modelul poate opta pentru a plati asigurari de sanatate si pensie, platind astfel 665 lei/luna suplimentar fata de cei 6% impozit pe venit.
Varianta a treia, cea a firmelor SRL individuale vine cu dezavantaje initiale bazate pe ideea preconceputa a modelului ca e greu sa ai un SRL si e greu sa-l faci. Taxele de creare a unui SRL sunt in jur de 150 de lei + 200 lei capital social. Daca este necesara inchirierea unui sediu social, preturile pe an pot varia intre 100 E si 500 E in functie de locatia sediului social.
Un SRL vine cu avantaje fiscale dar si cu multe responsabilitati. Un administrator de societate comerciala nu are pensie si nici asigurari de sanatate, decat daca se angajeaza in propria firma. Firma impune si un abonament de contabilitate de minim 200 de lei / luna. Impoziele unei firme SRL de tip microintreprindere sunt de 1% cu un salariat, 3 % fara salariati (impozit pe cifra de afaceri) si impozit pe dividende de 5% + 190 lei.
Din punct de vedere al impozitarii, un calcul arata asa:
Modelul genereaza 10.000 lei partea ei pe luna. Factureaza studioul cu 10.000 lei. Studioul ii plateste aceasta suma in cont. Modelul are de platit urmatoarele impozite:
In ideea in care modelul nu are cheltuieli deductibile si toata suma se poate scoate ca dividende, modelul ramane cu: 8825 lei. De departe aceasta varianta pare cea mai buna din punct de vedere fiscal. Totusi dividendele se pot lua la sfarsitul anului, ceea ce forteaza modelul sa aiba un cashflow separat.
In realitate modelele cheltuie aproape tot din cont din momentul in care contul a fost creditat de studio. Deoarece serviciul de contabilitate marcheaza sumele ca fiind in casieria unitatii, modelul are obligatia de a prezenta aceste sume la un eventual control si putand fi acuzata de devalizarea societatii in cazul in care nu au acei bani.
Varianta pe SRL este bulettprof in ideea reclasificarii ANAF.